Aku Menulis Untuk Mengingatkan Diriku..Ya Allah..bantulah aku dalam mengingati-Mu, mensyukuri-Mu dan memperelokkan amal ibadahku kepada-Mu..

Wednesday, March 13, 2013

Cermin Ajaib

Peristiwa berdarah 1 Mac 2013 di Lahad Datu n Semporna mmbawa kepada berbagai2 spekulasi..lebih trending lagi..ramai la pula yg jadi pnyiasat persendirian..A ckp B yg buat..B bls blik..A yg buat..tiba2 C pun terpalit juga kena..masing2 keluar dgn "bahan bukti" yg mereka percaya ianya boleh memihak kepada mereka..

Tindakan seumpama itu tidak lain hanyalah semata2 ingin menjadi hero rakyat ataupun kononya membuka mata rakyat..setiap hari kita melihat bnda yg sama..tidak kira ianya dari media perdana atau media alternatif..pengundi atas pagar semakin meluat dgn karenah politik yg dimainkan oleh sesetengah pihak..

Tidak kurang juga cacian, makian, sumpah seranah dikeluarkan utk menyatakan ketidakpuasan hati masing2..apa yg menyedihkan adalah golongan ulama dipersenda..ditertawakan malahan disamakan dgn haiwan..sy percaya..sama ada BN atau PR, masing2 tidak pernah mngajar sedemikian rupa dalam menuturkan kata2..tapi ni tidak..pemimpin atasan relax seja..org bwhan pula yg melebih2 excited..

Ada pula pnyokong sesuatu pihak itu cuba utk mmpertahankan ulama..tindakan yg baik..tapi cukupkah dgn kita mempertahankan ulama tetapi pada masa yg sama kita meninggalkan agama?? mempertahankan ulama tapi melupakan agama..kan lebih kurang saja tu..kita mmpertahankan ulama sebab Islam yg dipegangnya itu dan bukan atas dasar politik semata2..tapi ni tidak..rambut dia p kaler..gmbar dgn gf berpeluk2an didedahkan di laman facebooknya..tidak kena rasanya keadaan seperti itu..pada sy, dia bukan sahaja menghina ulama malahan menghina Islam itu lagi..Nauzubillah..

Jadi, pada sy..adalah lebih baik sekiranya kita ambil masa merenung jauh kedalam cermin ajaib utk menilai semula apa yg kita mahu bicarakan..adakah apa yg kita ingin pertahankan itu selaras dgn cara hidup kita sehari2 atau x..adakah kita faham dgn apa yg bakal kita perkatakan..klu x, ketidakpandaian itu akan terserlah..jgn brcakap seolah2 dia sajalah yg tau pasal segala2nya..dari isu kecil smpailah ke isu yg besar..semua dia tau..kan itu angkuh, takabbur, riak namanya..

No comments:

Post a Comment